Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

KÖZÖSEN TANULUNK Pollak Ariellel: AZ ANARCHISTA VALLÁSOSSÁG A HASZIDIZMUSBAN

április 22, 2017―5:00 du.-7:00 du.

SZOMBATON, ÁPRILIS 22-én, 17 órától izgalmas, új programmal jelentkezünk:
KÖZÖSEN TANULUNK Pollak Ariellel, a berlini Abraham Geiger reform rabbiképző frissen felavatott rabbijával.

Téma: AZ ANARCHISTA VALLÁSOSSÁG A HASZIDIZMUSBAN
A szövegtanulás alapja, Rabbi Leinernek (1800–1854), e haszid irányzat alapitójának a könyve, a Me haShiloah (A Shilo vizei).

A XIX. századi haszidizmus egyik legradikálisabb irányzata volt a szóbanforgó Izbicer-Radzini.

Mordeháj Joszef Leiner tanításait a Me haShiloah c. könyvében foglalta össze, amely csak halála után, 1860-ban jelent meg. A haszid források közül egyedülállóan e mű egy bécsi, nem zsidó kiadónál jelent meg. A kutatók úgy sejtik, hogy ennek oka a szerzőnek az eleve elrendelés radikális formája melletti elkötelezettsége és az a sugallata, hogy az isteni szándék időnként a parancsolatok követése nélkül is megvalósulhat.

Az Izbicer-Radzini haszidizmus természete kettős. Egyrészt azt állítja, hogy a szabad akarat illúzió és az emberi cselekedetek Isten által meghatározottak. (˝Minden Isten kezében van, még az istenfélelem is.˝) Másrészt azt állítja, hogy van amikor az Isten akarata szerinti cselekvés azt követeli egy zsidótól, hogy a zsidó törvények ellenében cselekedjen. Van egyfajta kapcsolat a két elképzelés között. Ha egy igaz ember a törvény ellenében kíván cselekedni és megbizonyosodott róla, hogy ez a vágya nem az elemi ösztönei terméke, akkor ez a cselekedet megengedett még akkor is, ha ez törvényszegés. Másfelől, ha valaki törvényszegést követett el, még ha nincs is tisztában az indítékaival, akkor is úgy kell tekinteni arra, amit tesz, hogy ez ˝Isten akaratát˝ tükrözi. Ez különösen igaz a messiási személyiségre. Bár az Izbicer- Radzini haszidizmus ritkán tárgyalja a messianizmust nyíltan, egy eljövendő korszakban való hite aláhúzza ezt az elképzelést.

A haszidizmus ezen irányzatának népszerűségét – a követők szűk körén kívül – főként Rabbi Slómó Carlebachnak köszönheti (1925-1994), aki felélesztette az irányzat főművét, mint olyat, amely az 1960-as, 70-es évek ellenkultúrájához szól. A nem-haszid zsidók javarésze Carlebach közvetlen vagy közvetett hatására kezdte megismerni és tanulmányozni ezeket a szövegeket.

Helyszín: Bálint Ház, Macesz terem

Részletek

Dátum:
április 22, 2017
Időpont:
5:00 du.-7:00 du.

Helyszín

Bálint Ház, Macesz Terem
Révay u. 16.
Budapest, 1065
+ Google Térkép
Honlap:
http://balinthaz.hu