Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ünnepelj velünk! Raj Ferenc rabbi szemináriuma

október 1, 2019―6:00 du.-7:30 du.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Kedves érdeklődők!

Raj Ferenc rabbi betegsége miatt a korábban meghirdetett “Ünnepelj velünk” tanfolyam helyett egy hasonló tematikájú előadássorozatot tart Vári György, akit Raj Ferenc így ajánl maga helyett: “remek választás; valóban ő meg én jól ismerjük és tiszteljük egymást”.

Mindannyiunkban rengeteg kérdés merül fel, ha az őszi nagyünnepekre, a Ros Hásánára, a zsidó Újesztendőre és a Jom Kippurra, az Engesztelő Napra gondolunk.

Miért kezdődik a zsidó Újév ősszel? Hány naposak az őszi ünnepek és miért? Mit jelentenek a félelmetes napok? Miért örömünnep az engesztelés napja?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kap választ az, aki meghallgatja 3 előadásból álló sorozatunkat, amelyben helyet kapnak hagyományos és modern értelmezések egyaránt.

Az egyes előadások témái részletesen:

Szeptember 23. hétfő
1. Ros Hásáná estéje
Az előkészületek. Ros Hásáná otthon. Mit eszünk és miért? Miért mondunk kiddust Ros Hásáná estéjén, mit mondunk pontosan? Az „állóima” és ünnepi módosításai. A Táslich szokása és szimbolikája. Mit jelentenek a félelmetes napok? Hogyan imádkozunk ilyenkor?

Október 1. kedd
2. A Jom Kippur, az Engesztelés Napja
Az ünnep törvényei. Miért örömünnep az engesztelés napja? Mi kapcsolja a Purimhoz? Mi a mázkir? Mikor, az év melyik napjain, miért, hogyan mondunk mázkirt? A zsidóság, a gyász és a vigasz. A neilá. Miért imádkozunk ötször Jom Kippurkor? Igyekezz, az égbolt zár – az ünnep vége.

Október 7. hétfő
3. A nagyünnepek a zsidó év ciklusában
Miért van idén újév ennyire későn? Miért kezdődnek az őszi ünnepek már nyár végén? Miért és mikor fújjuk a sófárt, és mikor nem? Mózes a hegyen: a negyven nap története, mint felkészülés a nagyünnepekre. Hogyan kell megtérni és lehet-e? Van-e mindenhonnan visszaút? Hány naposak az őszi ünnepek, és miért? Zarándokünnepek és félünnepek.

Az előadások 18:00-19:30 a Bálint Házban, Bp., Révay utca 16-ban lesznek megtartva, az emeleti Gombóc teremben.

Időpontok: szeptember 23, október 1., 7.

A kurzus 4.000 Ft adomány fejében látogatható, amelyet kérünk átutalni a a Bét Orim Hitközség 10918001-00000057-01050006 sz. számlaszámára “Ünnepek” megjelöléssel
Egy-egy előadás látogatása alkalmankénti 1500 Ft átutalásával vagy helyszíni befizetésével lehetséges.

Bét Orim és Szim Salom tagoknak 50% kedvezményt adunk!

Aki már regisztrált, ill. befizetett korábban, annak a regisztrációját ill. befizetését elfogadjuk az új tanfolyamra, vagy lemondás esetén visszautaljuk a befizetett adományt.

Jelentkezés: betorimkurzus@gmail.com

Részletek

Dátum:
október 1, 2019
Időpont:
6:00 du.-7:30 du.

Helyszín

Bálint Ház Gombóc Terem
Révay u. 16.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép