Shmini Atzeret 2020 / שְׁמִינִי עֲצֶרֶת 5781

Privát parti a Jóistennél: a megelőlegezett megváltás után

A Smini Áceret ünnepe méltánytalanul kevéssé ismert része a zsidó hagyománynak, részben alighanem azért, mert magán a hagyományon belül is vita folyik arról, micsoda tulajdonképpen ez az őszi ünnepek idejét lezáró alkalom. Jonathan Sacks rabbi szerint Isten külön házibulija nekünk, zsidóknak, miután fogadta a föld minden népét.

A Lombsátrak ünnepének nyolcadik napja önálló nevet visel: Smini Áceret. Nyolcadik megállás, megtorpanás, mondjuk, bár a kifejezés jelentése egyáltalán nem egyértelmű. Az is elválasztja, a saját nevén kívül, a Szukkottól, hogy ilyenkor hagyományosan mindössze egyetlen állatot kellett áldoznunk, míg a Szukkot (eddigi) napjai alatt hetvenet. Zéhárjá (Zakariás) próféta ígérete szerint a Messiási időkben majd az egész világ együtt ünnepli majd a sátrak ünnepét, eljönnek a népek Jeruzsálembe mind ezen a napon, mert, ahogy pár sorral előbb írja Zéhárjá, „egy lesz az Isten és egy lesz az Ő neve” – ezzel a sorral zárul a napi – legalább – három zsidó istentisztelet, ez a záróima vége.

A Tóra szerint 70 nép lakja a világot, a 70 a teljesség szimbolikus száma. A rabbik szerint a 70 áldozat a Lombsátrak Ünnepén ezt a teljességet jelképezi, a világ népeinek leendő jeruzsálemi látogatását előlegezi meg, várja, hívja türelmetlenül. A nyolcadik megállás napja azonban csak a miénk, az egyetlen áldozat napja, hívja fel a figyelmet Jonathan Sacks. Izrael bizalmas, személyes meghívása ez a nap a Világ Teremtőjéhez, az őszi ünnepek nagy drámája után a meghitt búcsú pillanata.

De miért jár külön, személyre szóló meghívás nekünk az égi Seregek Urától? Nem vagyunk különbek senkinél, de külön feladatra, pluszfeladatra hívtak el, hogy bennünk leljen áldást mindenki más, a Föld minden családja. Ha betöltjük szerepünket, akkor Isten emisszáriusai, nagykövetei vagyunk a Földön és a Smini Áceret egy hatalmas világesemény végére időzített fogadás a diplomáciai kar tagjainak az Örökkévalónál. Ahhoz, hogy méltóvá váljunk a meghívásra, hogy jó szívvel ünnepelhessünk külön Istennel, a többi napon valóban a népek fényeként kell teljesítenünk diplomáciai szolgálatunkat a Földön, amíg eljön végre a nap, amelyen „egy lesz az Isten és egy lesz az Ő neve”, jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban.

A Nyolcadik Megállás napja, az idei őszi ünnepek búcsúja péntek este kezdődik el.

Boldog ünnepet, jó szombatot!


No Replies to "Shmini Atzeret 2020 / שְׁמִינִי עֲצֶרֶת 5781"


    Got something to say?

    Some html is OK