Hírlevél Archívum

Itt töltheti le régebbi hirleveleinket


Hirlevél 2007. szeptember 11.

„Nem hiszem, hogy a reform az egyetlen út, vagy hogy a zsidóság az egyetlen út, ám nekem a reformzsidóság az út.” Miért lettem reformzsidó? Raj Ferenc, előadása a Bálint Házban

Hirlevél 2007. december 5.

Megmenthetjük-e még a régi pesti zsidónegyedet? „Pest régi zsidónegyedét most tüntetik el a föld színéről. Most, amikor a döntéseket szabadon választott képviselők hozzák. Angyal Istvánt 1958. december elsején felakasztották. Az 56 villanás című filmben korabeli dokumentumok, jegyzőkönyvek alapján rekonstruálták elfogásától kezdve a történteket.

Hirlevél 2008. január 30.

Megemlékezés a budapesti gettó felszabadulásáról. Bécsi látogatás az Or Chadasch reformközösségnél.

Hirlevél 2008. május-június

Raj Ferenc: Gondolatok barátomról Mezei Andrásról Magyar cédula a Siratófalból. Június 20-án az izraeli politika és közélet “fenegyerekére”, Tomi Lapidra emlékeztünk. Reformzsidó „zsebtábor” Velencefürdőn.

Hirlevél 2009. április

Az Agora vendége volt – Iványi Gábor lelkész. Peszach: Az átélés misztériuma

Hirlevél 2010. március

Előadások Muszorgszkijról, Mandelstamról és Chagallról. Valós és szimbolikus küzdelmek a magyar sportéletben a két világháború közötti Magyarországon.

Hirlevél 2010. június

Raj Ferenc „Kettős kötődés” . A szecessziós építészet és a zsidóság kapcsolata a Monarchiában. Zsidó vallási irányzatok az ókorban. Eretnekségek?

Hirlevél 2010. szeptember

Nem neked kell a munkát befejezni... Ötéves a berlini Holokauszt-emlékmű. Kirándulás Balassagyarmatra a Bét Orim szervezésében

Hirlevél 2010. október

Polgár Laci pár héttel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt. Őszi nagyünnepek: Ros Hasana és Jom Kippur a Bét Orimban. Képes beszámoló

Hirlevél 2011. február

Énekeljetek az Örökkévalónak új éneket. Az asszimiláció édes álma.

Hirlevél 2011. április

Purim Party a Bét Orimban. Keletkutatás: Goldziher Ignác 19. századi iszlámkutatási módszere. ÉVES BESZÁMOLÓ 2010

Hirlevél 2011. május

Legyen Raj Tamás lelke befoglalva az örök élet, az örök szeretet kötelékébe. Ámen. Széder est a Bét Orim Közösségben.

Hirlevél 2011. június

Mode áni – Hálás vagyok én. Vendégségben a Keszthelyi Zsidó Hitközségnél. Fellegi Borbála : Út a megbékéléshez – A helyreállító igazságszolgáltatás intézményesülése Magyarországon

Hirlevél 2011. július

Legyünk büszke reformzsidók! Hitközségünk az elmúlt két hónapban hátunát (esküvőt), giyurokat (betéréseket) és bar micvát is ünnepelt.

Hirlevél 2011. szeptember

Dear Prime Minister, I read with great sadness that your government has enacted a new law narrowing recognition of religious organizations. ..../ Séták a Csörsz utcai és a Farkasréti zsidó temetőben

Hirlevél 2011. október

Gondolatok a Félelmetes Napok kapcsán. Szombat délután – ami jobb, mint a habos kakaó.

Hirlevél 2011. november

Mily szép az örökségünk! Őszi Nagyünnepek. Szukot 5772: A sátor party, ahol együtt rázta apraja-nagyja. Stockholmi barangolások zsidó szemmel.

Hirlevél 2011. december

Ne engedd a lángot kialudni! A Bét Orim Hitközség vendége volt a WUPJ és az EUPJ elnöke. A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnöksége tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy Hitközségünket az Alapszabály módosításával ernyőszervezetté alakítottuk.

Hirlevél 2012. január

Látogatás és Kabbalat Sabbat a Polgár Kulturális Központban. Sólet party. Micve nap. Bát micva a Vájésev hetében. Prof. Dr. Walter Homolka ünnepi beszédet mond.

Hirlevél 2012. január

Isten angyala, Raoul Wallenberg. 7 részes tanfolyam a Bét Orim Hitközség szervezésében: Riszovannij Mihály: A zsidóság irányzatai. Bis 120, Ibi!

Hirlevél 2012. április

Szabadság, nem anarchia, a zsidó eszmék és eszményképek között a szabadság gondolata tündöklően kimagaslik. Purimi képkockavetés Megilla, karneváli jelmezparádé, és Hámán füle. Egy valós legenda nyomában: a budavári betemetett zsinagóga megszállottjai.

Hirlevél 2012. május

Elég volt! Tűrhetetlen, hogy a sajtószabadság szent eszméje mögé bújva fasiszta szennylapok, hazugságokkal teli híreikkel mételyezzék meg a fogékony, tapasztalatlan naiv lelkeket. Megelevenedett a kivonulás a Bét Orimos gyerkőcöknek. Szenes Hanna – Anikó. Peszachi Széder est a Bét Orimmal bis 120. A Tízparancsolat megjelenítése Bach zenéjében.

Hirlevél 2013. március

Továbbra is bízva bízzunk, a magyar parlament 2012. február 27-én nem javasolta a reform zsidóság elismerését. Aki február 22-én este az Oneg Sabbat után velünk ünnepelte Purimot, annak biztosan nem kellett egy jó kis álarcért a szomszédba mennie! Európa és a nyugati civilizáció hanyatlása; Nagy József előadása: A harag és a büszkeség.

Hirlevél 2013. szeptember

Raj Ferenc: Új esztendő, új lehetőségek. LMBTQ-istentisztelet három progresszív közösség szervezésében.

Hirlevél 2013. október

Amikor fiatal voltam, és nem voltam elkötelezve senkinek sem, Szüleimnek és rokonaimnak nem volt pénzük, hogy szép ruhákban járassanak… Sáná tová umetuká! Képes beszámoló Szimchát Tóráról.

Hirlevél 2013. november

JÓTÉKONYSÁGI KONCERT! Shlomo Carlebach Magyarországon. Istentiszteletünkön nem hivatalos látogatást tett Ira Forman, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának az antiszemitizmus leküzdésével foglalkozó különmegbízottja, illetve M. André Goodfriend, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. A Dor Hádás Közösséggel találkoztunk.

Hirlevél 2013. december

Felnőtt bár micva szertartás. Egy rendhagyó judaizmus óra: vendégünk volt Karl Pfeifer Az ismert magyar származású osztrák újságíróval önéletrajzi filmje és új könyve kapcsán (is) beszélgettünk november 12-én a Raj Tamás Akadémián a Bálint Házban. A Bét Orim és a Szim Salom közösen látta vendégül a New York-i Central Synagogue 40 fős küldöttségét.

Hirlevél 2014. január

Még ma is, hetven esztendővel a holokauszt után, az antiszemitizmus sajnos él és virul. Egy új, vaskos, több mint ötszáz oldalas kézikönyv.... “Feljő a mi napunk is…” jótékonysági koncert. A könyv(ek) népe: január 6-tól március 17-ig hétfőnként 6 órakor tízrészes téli szemináriumsorozat.

Hirlevél 2014. február

Randolph L. Braham professzor szavai: „Magyarország más kelet-közép-európai országokhoz hasonlóan elmulasztotta vállalni annak a felelősségét, ami zsidó közösségeivel történt 1944-ben. A középkori zsidó filozófus, Majmuni Mózes, - akit a zsinagóga sasmadarának, valamint könyve után a tévelygők útmutatójának is neveznek -, tanításai alapján egy három lépcsős megoldás tűnik ésszerűnek: 1. Megbánás, ami a bűnök felismerésére utal. 2. Elhatárolódás, ami a jogtalan és igazságtalan tettek elutasítását jelenti. 3. Elhatározás, eltökélt szándék, hogy a múlt bűnei semmilyen körülmények között nem ismétlődhetnek meg.

Hirlevél 2014. március

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség – mint a legnagyobb nemzetközi zsidó vallási szervezetnek, a Progresszív Zsidó Világszövetségnek (WUPJ) magyarországi tagszervezete – visszautasítja a magyar kormány által kiírt, a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 pályázaton elnyert tízmillió forintot. Beszámoló: Danube Arzenu Forum 2014. Ősi zsinagógák Izraelben.

Hirlevél 2014. április

KÖZÖSSÉGI SZÉDEREST. Jákov Katz tollából származik a magyar-zsidó história egyik legrövidebb és mégis legfontosabb tanulmánya, amelyben a magyar zsidóság egyediségéről értekezik. Purim 5774. Barchesz és Tóra.

Hirlevél 2014. május-június

A tefilin szíjaival megkötözték Istent. David Mitchell rabbi vezetésével öttagú küldöttség látogat meg minket London legnagyobb reform zsinagógája, a West London Synagogue képviseletében. Mazel tov! Bár micva szertartás.

Hirlevél 2014. július

Látogatás Komáromban. 7x7 = 7. Judafest a 7. kerületben Elképesztő nagy tömeg hömpölygött a Zsidó Kulturális és Gasztronómiai Utcafesztiválon, a Judafesten június 8-án, a Kazinczy utcában. Az idei fesztivál az „Életművészek, művészéletek” tematikára épült. Természetesen a Bét Orim is kivette a részét a mókából!

Hirlevél 2014. augusztus

Július hetedikén, Oneg Shabbatunkon ( ונג שבת ) beszélgettünk közösségünk jelenéről, jövőjéről.... .....Ármin célja az LMBTQ Istentiszteletekkel az, hogy a zsidóságnak magába kell hogy foglaljon mindenkit, aki beleszületik a zsidóságba, vagy betér ebbe a vallásba. Beszélt arról, hogy a Talmud egyik legnagyobb rabbija, bizonyos Ben Azaj – aki nőtlen volt és nem voltak gyerekei – azt tanítja, hogy a világ nélküle és a gyerekei nélkül is tovább tud menni. Majd Hilel rabbi szavait idézte: ne alkoss másról ítéletet, míg nem voltál az ő helyében és bőrében.

Hirlevél 2014. szeptember

Mi, zsidó emberek a vallási újesztendő, Ros Hásáná közeledtével mégis egy másfajta köszöntést használunk: „legyetek beírva egy jó esztendőre”. Sasszárnyakon hordozlak… zsidó aviátorok. Egy testvérközösség Kölnben.

Hirlevél 2014. október

Nyitni a külvilág felé: A Bét Orim alapjai hazánkban a 19. századból eredeztethetők. Hogyan pozícionálható most, 2014-ben? Tom Lantos Zsinagóga névadó szertartása. A 2012-ben hatályba lépett egyháztörvény miatt több, státuszától megfosztott egyház – köztük a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség is – a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult jogorvoslatért.

Hirlevél 2014. november

Nem halok meg, bizony élni fogok… A Bét Orim Reform Zsidó Hitközségben a november immár harmadik éve a jótékonysági koncert hónapja. Az első két esztendő témái „Bánatból örömbe” és „Feljő a mi napunk is” voltak. 2014-ben, a hagyományt folytatva ismét egy optimista címet választottunk. Őszi ünnepek a Bét Orimban. Látogatás a veszprémi hitközségnél. Padlizsán-party – szombatbúcsúztatás.

Hirlevél 2014. december

A magyar zsidó felekezeti újságírás kétségtelenül legfontosabb sajtóorgánuma az Egyenlőség volt. Nem halok meg, bizony élni fogok! Jótékonysági rendezvényünk. Vendégünk volt Steve Burnstein rabbi. A Zsidó Tanulás Világnapja.

Hirlevél 2015. február

A német alkotmány első s legfontosabb kitétele az, hogy az egyén méltósága szent és sérthetetlen. Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása. Február 9-én lenne feledhetetlen emlékű bátyám Raj Tamás 75 éves...

Hirlevél 2015. március

Belz, Budapest és Jeruzsálem Egy megmenekülés árnyoldala. 1944-ben a belzi rabbi és testvére elmulasztották a lehetőséget, hogy figyelmeztessék híveiket a közelgő veszedelemről. Talán a sok ezer magyarországi zsidó közül, akik vakon hitték a „belzi szent rabbi” szavait, néhányan megmenekülhettek volna. Tu Bi’Svat, a fák új éve. Beutel Vezetőképző Szeminárium.

Hirlevél 2015. június

„Imitatio Dei”, Isten utánzása a nyugati kultúrában ismert teológiai fogalom. Jeruzsálem nap és a Hat Napos Háború. Területi változások a Hat Napos Háború után. Jom Jerusalaim – Jom Mispaha.

Hirlevél 2015. július - augusztus

Áv hónap gyász és örömünnep napjai: Tisá B'Áv és Tu B'Áv. Egy különleges tábor Semleges különbözoség Peacecamp 2015. ˝Az Örökkévaló bennünk újat alkot" Megemlékezés Mezei András halálának 7. évfordulóján.

Hirlevél

Hirlevél