A Bét Orim története

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Bét Orim Magyarország másodikként, 2006-ban megalakult reform zsidó hitközsége, mely az egykori magyar zsidó progresszív hagyományokat kívánja újjáéleszteni.

Einhorn Ignác, aki később Horn Edére változtatta a nevét, s politikusként vált ismertté, a szabadságharc idején több szabadgondolkodású zsidó fiatallal együtt alapította meg az első magyar reform zsidó közösséget, amelynek radikális, forradalmian új szemléletét ma is a magunkénak érezzük.

Nevünk eredete (Raj Tamás megfogalmazásában)

„Bét Orim – a héber „Fények háza” kifejezésből, amellyel Hitközségünk céljaként megfogalmazott, a zsidó hagyományok ápolására utalunk. Szokás, hogy a hagyományőrző zsidó szervezetek a Bibliából vett idézetekből vagy szavakból alkotnak maguknak nevet. A Bét szó jelentése „háza”. Az „Orim” kifejezés a 186. zsoltárban szerepel, a Károli Gáspár fordítás szerint világítótestek értelemben.”

A reform befogadó, kitartó és párbeszédre kész
BarMicva2A legfontosabb tulajdonságunk az, hogy a szokásosnál jóval elfogadóbbak, nyitottabbak vagyunk. Olyanokat is magunkba olvasztunk, akiket máshol legtöbbször elutasítanak azért, mert ők maguk a többségtől eltérő szemléletűek, vagy épp a származásuk okán. A nemek egyenjogúsága a vallás minden kérdésében alapkövei a reform zsidóságnak. Szorgalmazzuk a zsidó tradíció megismerését, ugyanakkor azt tartjuk, hogy a törvények betartásában mindenkinek a saját belső útját kell járnia.

A női rabbik működése az egyik fontos különbség, a rabbi a reform közösségek életében tanítói, s nem klasszikus vezetői funkcioban van jelen. Mi nem támasztunk szigorú követelményeket, előírásokat tagjaink irányába: életvitelükről ők maguk döntenek.

Folytonos megújulás

A tradíció és a változás egymásmellettiségét valljuk, a hagyományok megtartása mellett hajlandóságot az újításra, a változtatásra. Az Egyesült Államokban, még a konzervatív közösségek élén is látni meleg rabbit, ezzel szemben Magyarországon, a hagyományos irányzathoz tartozók elhatárolódnak a problémától. A reform közösségek viszont nem utasítják el őket, mert a massagot veleszületett adottságként fogadjuk el.

A reform irányzat számára elsődleges szempont a tanulás.Heber tanulas

Igyekszünk lépést tartani a korral, hiszen nem ragadhatunk le a Sulchán Áruch tizenhatodik századi törvényeinél. Heti rendszerességgel szervezünk „Bevezetés a judaizmusba” címen tanfolyamot, illetve Raj Tamás Akadémia néven Bibliaiskolát, ahol vallás és modern életvitel problematikájával foglalkozunk, s megpróbálunk a tudomány zsidó vallást érintő legújabb eredményeivel kapcsolatos kérdésekre, lehetőség szerint rabbinikus válaszokkal szolgálni.

 

A Bét Orim hitkozseg történetét részletesen megismerhetik Szász Antónia szociológus tanulmányában,  a Kisebbségkutatás c. folyóirat egy régebbi számában: http://www.sheepyfilm.extra.hu/lucidus/kk-2011-4.pdf

Mozaik1

 

Néhány eseményünkröl készült video itt tölthetö le:

https://www.youtube.com/embed/4ls7HdDtOYc

https://www.youtube.com/embed/DXPiLUIQk0I

https://www.youtube.com/embed/-aDPVOHBow4

https://www.youtube.com/embed/dqs9ECDHZJw

https://www.youtube.com/embed/bXthZf4H4Vo

https://www.youtube.com/embed/ktNNRA9WgtE

 

……………………………….

Keywords:

zsidóság

zsidó vallás

zsidó ünnep

zsidó próféták

zsido kultúra

zsido közösség Budapesten

zsidó identitás

zsido hagyomány

zsidó budapest

zsidó betérés

zsidó

tóra

tobbnyelvu zsido istentisztelet

talmud

szombatfogadás

sokszinű zsido közösség

Shabbat service in English in Budapest

reform zsidóság

reform zsidó

reform jews in hungary

reform jews in budapest

Reform Jewish service Budapest

raj ferenc

rabbi

progressziv zsido kozosseg

progressive Jewish service Budapest

multilingual Jewish service

modern zsidosag

kidus

kiddus

kabbalat shabbat

judaizmus

Jewish service in English

jewish hungary

hungarian jews

heti szakasz

héber oktatás

héber

english shabbat

English language Kabbalat Shabbat

befogado zsido kozosseg

bálint ház

angol zsidó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük