Rólunk

Mit jelentenek a Bét Orim szavak?

Az orim szó a fény jelentésű héber “or” szó rendhagyó többesszámú alakja, amely egyedül a 136. Zsoltár 7. versében szerepel, “nagy világító testek” értelemben. A “bét” szó jelentése ház. A két szó együtt tehát azt jelenti, hogy Fények Háza. A Közösség neve arra utal, hogy a világosság, a jóság, a haladás otthona kíván lenni.

Mit nyújt a Bét Orim Közösség?

Befogadást – olyanoknak is, akiket máshonnan kirekesztenek.

Bátorítást – mindenkinek; annak is, aki még kérdezni sem tud.

Biztonságot – azoknak, akik összetartó zsidó közösségre vágynak.

 

Ha éled a fogyasztói társadalom taposómalom-szerű mindennapjait, valamennyire jól is érzed magad benne, élvezed áldásait, kényelmét. Közben érdekelne olykor a múltad is, kíváncsi lennél a gyökereidre, őseid életére, szokásaira, hiedelmeire. De nem mered kutatni néped kollektív emlékezetébe vésett emlékeit, mert beleszaladnál vallási, kisebbségi, kulturális közösségekbe, melyek félsz, felfalnak szőröstül-bőröstül. Megtérítenek, magukhoz láncolnak, majd ha ki akarsz szabadulni szorításukból, bűntudatot ébresztenek benned.

Ezért inkább éled tovább a szabad életet, és jobbnak gondolod nem tartozni senkihez. Így – bár nem tapasztalod meg a közösségi lét, a közös emlékezet örömeit, viszont – nem is írja elő senki, hogy mit érezz, hogyan érezz, hova költözzél, milyen nyelven beszéljél, mit tegyél, és mit ne tegyél. Nem raknak a vállaidra elviselhetetlen mennyiségű vallási, világi, és közösségi törvényeket, melyeknek nemhogy betartása, de még megtanulása is 24 órádat venné igénybe naponta. Pedig néha milyen jó lenne lelassítani, de munkád, pörgős életed, családod mellett ezekre már nem marad időd. Arra gondolsz, hogyan kéne összeegyeztetni a kétféle életérzést?

A mi közösségünk modern progresszív gyülekezet. Egyrészről ugyanolyan zsidók vagyunk, mint a konzervatívok, ortodoxok, neológok. Ugyanazt a vallást, ugyanazokat a törvényeket, és ugyanazokat a hagyományokat követjük. Azzal a különbséggel, hogy mi össze tudjuk egyeztetni létformánkkal, mi tudjuk, hol a helye a vallásnak, a művelődésnek a mindennapjainkban. Nem érzünk, és nem keltünk lelkifurdalást senkiben, aki nem tesz éjjel-nappal eleget vallási, nemzeti úgymond kötelezettségeinek, hanem néha él is, dolgozik, közlekedik, szórakozik, sportol.

Ha eljössz közénk, örülünk, hogy velünk vagy, és nem kérdezzük péntek este, vajon gyalog jöttél-e. Ha nem jössz el, megkérdezzük, mi történt veled, de nem teszünk szemrehányást, amiért nem jöttél el. Megtanuljuk, és megtanítjuk neked is vallásunk törvényeit, előírásait, rituáléját, de nem kérjük számon, hogy betartottad-e mindegyiket, minden órában. A lelkiismeretedre bízzuk, mit, hogyan tudsz, vagy szeretnél megvalósítani abból, amit velünk együtt megtanultál.

Nem fojtunk meg a gondoskodásunkkal, nem akarunk megtéríteni, nem akarjuk jobban tudni, hogy mi a jó neked. A kérdéseidre válaszolunk, de mi nem kérdezünk. Rendezvényeink modern, közösségi események. Kulturális, művelődési és sport összejöveteleink a családok számára is nyitottak, követhetőek, élvezhetőek. Istentiszteleteink vidámak, interaktívak, izraeli népdalok és könnyűzenei feldolgozások közös éneklésével, majd hangulatos vacsorákkal, jóízű beszélgetésekkel telnek.

Ha ilyen gyülekezethez szeretnél tartozni, tudj meg rólunk többet honlapunkról, ahol regisztrálni is lehetőséged van. A tagság sem feltétel, azt is szívesen fogadjuk, ha csak érdeklődőként látogatod néha rendezvényeinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük