Események

Eseményeinket a képre kattintva érheted el

RJ_Summer_Cover_Reprints_Online_2013_v1.indd

SZINES copy copy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

168350_1426725007522_8024573_n

Liberal-Judaism-Photo1_l

Space1

Komarom1

Kep10

BarMicva1

Közösségünk rendezvényei

Fő célkitűzésünk a zsidóság modern, újszerű megélésének lehetőségét kínálni a magyarországi zsidók számára. Ennek érdekében istentiszteleteken és egyéb vallási, valamint oktatási és világi tematikájú programokon és közösségépítő eseményeken keresztül próbáljuk  folyamatosan megszólítani és bevonni célközönségünket.  Igyekszünk kapcsolatainkat intenzívebbé és sokszínűbbé tenni, és a közösségi életünket újszerű megoldásokkal, innovációkkal fejleszteni.

A Bét Orim Közösség kifejezetten törekszik arra is, hogy az ortodox és neológ irányzatok érdeklődését elkerülő, elsősorban világi életet élő és/vagy a vallási előírásokat szigorúan nem betartó zsidók igényeinek is megfeleljen; ezért  számos inspiráló és színvonalas kulturális és oktatási programot szervezünk minden korosztály számára.

A Bét Orim amerikai stílusú, teljes egyenlőségen alapuló és pluralisztikus zsidó élményeket kínál és zsidó szellemiséget képvisel, amely egyelőre még nagyrészt ismeretlen a budapesti zsidóság többsége számára. E befogadó megközelítésmódnak köszönhetően rendezvényeinken minden korosztály tagjai szívesen vesznek részt, hiszen megszólítva érzik magukat egy valóságban is befogadó közegben.

Példaként említhetjük a Hitközségi látogatások és rabbi nélküli kis zsidó közösségek támogatása nevű kezdeményezésünk keretében vidéki zsidó közösségeknél tett látogatásainkat, melyeken rabbinkkal, világi vezetőinkkel és tagjainkkal együtt, az adott közösség tagjainak bevonásával tartottunk istentiszteleteket és zsidó témájú kulturális programokat, előadásokat és koncerteket.  Dialógus és együttműködés nevű, a vallásközi párbeszédet előmozdító programsorozatunkban az evangélikus, metodista és más protestáns felekezetek és irányzatok vezetőivel közösen szerveztünk különböző eseményeket. Az egyik ilyen kiemelkedő alkalom a németországi Hessen-Nassauból érkező evangélikus egyházközség zsidó-keresztény kapcsolatokkal foglalkozó delegációjának látogatása volt közösségünknél, akikkel közösen vettünk részt szombatfogadó istentiszteleten.

A Bét Orim Hitközség fontosnak tartja a tágabb zsidó közösséggel és más zsidó szervezetekkel való kapcsolatépítést is. A Szim Salom Progresszív Zsidó Közösséggel és az Arcénu nevű progresszív cionista szervezettel együtt ünnepeltük Jeruzsálem függetlenségének napját[lightbox]

Egy másik alkalommal a Frankel zsinagóga rabbija, Verő Tamás meghívására közös Kabbalat Shabbatot tartottunk a budai neológ zsinagóga tagjaival; Raj Ferenc rabbi vezette a szertartást, majd a Kiddus után a két rabbi a tagságot is bevonva párbeszédet folytatott a zsidóságot érintő aktuális ügyekről.

Rendszeresen szervezünk péntek ill. szombat esténként Kabbalat Sabbat, Oneg Sabbat és Havdala szertartásokat, amelyeket kötetlen beszélgetések és piknik vacsorák követnek. A Kabbalat Shabbat szertartások, a Széder, a Nagyünnepek és egyéb vallási ünnepek rendszerint héber és magyar nyelven zajlanak a Bét Orimban. Ha külföldi látogatóink érkeznek, akkor a szertartások angol nyelven is folynak.

Hetente tartunk családi Talmud Tóra foglalkozást a legkisebbeknek és szüleiknek ill. Tórakört a felnőtteknek Raj Ferenc rabbi vezetésével a Bálint Házban.

[button url=”https://betorim.hu/esemenyek/” target=”_self” style=”normal”]Naptár[/button]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük